John Lennon ‘Imagine’ Vredestoren op Videy Island zal weer licht geven

Volgende maand zal Yoko Ono in IJsland zijn voor het jaarlijkse inschakelen van de Imagine Peace Tower of Vredestoren op Videy Island. De Vredestoren is een kunstwerk dat Yoko Ono heeft gebouwd ter nagedachtenis aan haar overleden echtgenoot John Lennon, en is ook een baken voor de wereldvrede.

Videy Island ligt in Kollafjordur Bay vlakbij de hoofdstad van IJsland, Reykjavik. De toren is een enorme lichtbundel geprojecteerd vanuit een wit stenen monument in de vorm van een wensput met daarin de woorden ‘Imagine Peace’ in 24 verschillende talen gebeiteld.

De ‘Imagine’ Vredestoren bestaat uit 15 grote zoeklichten omgeven door een aantal prisma’s die als spiegel fungeren waardoor het licht verticaal de hemel in wordt gereflecteerd waarbij gewoonlijk een hoogte van ten minste 4000 meter wordt bereikt. Onder de toren in de vorm van een wensput zijn meer dan een half miljoen wensen begraven die mensen uit de hele wereld door de jaren heen naar Yoko Ono hebben gestuurd als onderdeel van een ander kunstproject getiteld: Wensbomen (‘Wish Trees’).

De ‘Imagine’ Vredestoren verlicht elk jaar tussen 9 oktober (John Lennons geboortedatum) en 8 december (zijn sterfdag) de hemel boven Reykjavik.

Ga naar www.inspiredbyiceland.com om een video te bekijken waarin Yoko Ono uitlegt waarom ze IJsland uitkoos om de ‘Imagine’ Vredestoren te plaatsen.