Fredsprisvinnere, statsledere og globale rettighetsforkjempere samles på Oslo Freedom Forum 2011

I dag annonserte Oslo Freedom Forum listen over årets talere. Arrangementet, en global konferanse etablert for å sette søkelyset på noen av verdens mest utfordrende spørsmål innen menneskerettigheter, finner sted 9.-11. mai og gjennomføres i år for tredje gang. Her samles flere av verdens mest fremstående individer for å vekke internasjonal oppmerksomhet knyttet til menneskerettighetsspørsmål, for å bygge nettverk, inspirere deltagerne og kaste lys over det ekstraordinære arbeidet som gjøres av kjente og ukjente innovatører over hele verden.

VG spekulerte i fjor på om Oslo “kan bli verdens hovedstad for menneskerettigheter”. Ikke så rart, med tanke på at det anerkjente internasjonale tidsskriftet The Economist har kalt konferansen for “en spektakulær menneskerettighetsfestival”, “på vei til å bli menneskerettighetenes svar på verdens økonomiske forum i Davos.” Arrangørenes ambisjon er å bringe sammen et fellesskap som ikke bare ønsker, men er i stand til, å skape forandring. For å sitere Aftenposten, “(…)flere dusin kjente menneskerettighetsaktivister på talerlisten… mennesker som skaper verdenshistorie akkurat nå”.

Årets imponerende taleliste inkluderer navn som den globalt anerkjente peruvianske økonomen Hernando de Soto, den iranske fredsprisvinneren Shirin Ebadi, Facebook-investor Peter Thiel, samt vår hjemlig kjente Jan Egeland. Sammen med pionerer innen demokratikamp, akademia, media, politikk, næringsliv, sosialt entreprenørskap og teknologi, vil de diskutere hva som kan skape positiv endring.

“Dette er det tredje Oslo Freedom Forum, og jeg mener det allerede har blitt det aller viktigste menneskerettighetsarrangementet på global basis. Ikke bare på grunn av listen over talere, men også fordi mange av de som kommer til Oslo har en imponerende historie å fortelle”, sier Garry Kasparov. Den ikoniske russiske demokratiforkjemperen deltar selv hvert år på konferansen for å dele erfaringer og utveksle ideer med dette unike nettverket av handlekraftige tenkere.

Andre talere på årets konferanse inkluderer fredsprisvinner Jody Williams, tidligere president i Mexico, Vincente Fox, tidligere president i Colombia, Belisario Betancur, den ghanesiske økonomen George Ayittey, Nord-Korea-ekspert og journalist Barbara Demick, den egyptiske kommentatoren Mona Eltahawy, den amerikanske hjerneforskeren James Fallon, Harvard-professor Steven Levitsky, den kanadiske filosofen John Ralston Saul og den kinesiske dissidenten Yang Jianli.

Disse vil dele scenen med menneskerettsforkjempere fra Libya, Tunisia, Bahrain, Marokko, Gaza, Etiopia, Liberia, Malawi, Sør-Afrika, Aserbajdsjan, Hviterussland, Russland, Argentina, Jamaica, Nicaragua, Burma, India og Kashmir.
Talerne vil innlede og delta i paneldebatter om en rekke temaer, inkludert “Sensurens utvikling”, ”Bistandens løfter og farer” og “En gryende ny arabisk verden?”

Oslo Freedom Forum arrangeres av Human Rights Foundation, en New York-basert frivillig organisasjon. Arrangementet gjøres mulig med støtte fra Oslo kommune, The Thiel Foundation, Color Line, Fritt ord og det norske Utenriksdepartementet.

Videoer av talere fra tidligere konferanser, inkludert Wikileaksgrunnlegger Julian Assange, Uighur-leder Rebiya Kadeer, den Malaysiske opposisjonslederen Anwar Ibrahim, “Three Cups of Tea”-forfatteren Greg Mortenson, den cubanske bloggeren Yoani Sánchez, samt fredsprisvinnerne Lech Walesa og Elie Wiesel finner man på denne linken: www.youtube.com/user/OsloFreedomForum

Mer informasjon også på www.oslofreedomforum.com, på Facebook og på Twitter

Kontakt:

Nordisk pressekontakt: Erlend Fuglum, +47 40 21 51 98, ef@firsthouse.no

Global pressekontakt: Pedro Pizano, +1 212 246 8486, pedro@oslofreedomforum.com