Islannin tulivuoren toiminta hidastuu: Icelandair-lentoyhtiön lennot jatkuvat

Islannin yliopiston geomorfologisti Bjorn Oddsson on todennut, että Islannin tulivuoren Grimsvotnin toiminta hidastuu. Hän on myös todennut, että tulivuoren toiminnan hidastuminen on nopeaa. Icelandair ei täten ennusta muita keskeytyksiä tulivuorenpurkauksesta johtuen.

Islanti on vulkaaninen saari ja sen moderni infrastruktuuri sekä hätäpalvelut on suunniteltu tulivuorenpurkaukset huomioon ottaen. Islannin säännöllisistä maanjäristyksistä ja tulivuorenpurkauksista huolimatta kukaan ei lähes koskaan vahingoitu ja liikenneyhteyksien viiveet ovat yleensä minimaaliset.

Islannin tulivuoret ovat purkautuneet yli 125 kertaa 874 jKr. lähtien. Tulivuorten ansiosta Islannin maantieteelliset ominaisuudet ovat ainutkertaiset ja niiden ansiosta saari vetää puoleensa matkailijoita kaikkialta maailmasta. Useimmat purkauksista ovat aiheuttaneet vain vähän häiriötä, toiset taas ovat aiheuttaneet enemmän häiriötä muissa maissa kuin itse Islannissa.

Viime vuonna Eyjafjallajokull-tulivuoren purkautuminen aiheutti lentojen peruutuksia kaikkialla maailmassa, mutta tuulen suunnasta johtuen purkautuminen vaikutti enemmän Pohjois-Eurooppaan kuin itse Islantiin.

Islannin liikenne- ja viestintäinfrastruktuurit on suunniteltu tulivuorenpurkauksia varten. Icelandair on yksi Euroopan täsmällisimmistä lentoyhtiöistä.

Grimsvotnin purkautuminen toukokuussa 2011 tuotti suuren tuhkapilven, jopa edellistä vuotta suuremman, mutta se vaikutti lentoihin huomattavasti vähemmän. Tämä johtui siitä, että tuhkahiukkaset olivat painavampia, jolloin tuhka ei levinnyt yhtä kauas eikä tuuli puhaltanut tuhkaa samaan suuntaan kuin edellisenä vuonna.

Lisätietoja lennoista Islantiin sekä reaaliaikaiset lentotiedot ovat saatavilla osoitteesta www.icelandair.fi.