Waar je op moet letten bij laptops

Grootte: Een van de belangrijkste overwegingen voor een laptop is de schermgrootte. Sommige laptops zijn klein met een schermgrootte van niet meer dan 23 cm (9″) of 26 cm (10″). Deze kleine systemen heten netbooks. Groter systemen hebben over het algemeen een schermgrootte van 38 cm (15″) of 43 cm (17″).

Houd er rekening mee dat groter niet altijd beter is. Veel mensen willen iets dat licht en gemakkelijk mee te nemen is. Een grote laptop kan bijvoorbeeld onhandig zijn in de economy class van een vliegtuig, met zijn ruimtebeperkingen. Wie daarentegen videogames wil spelen of films wil bekijken zal willen kiezen voor een zo groot mogelijk scherm. Een netbook is uiteraard goedkoper dan een 43 cm (17″) notebook computer. Toch valt het prijsverschil tussen een netbook en een 38 cm (15″) notebook soms nog wel mee.

Geheugen

De hoeveelheid geheugen in een laptop is een belangrijke overweging. De hoeveelheid geheugen wordt doorgaans beperkt door het ontwerp van de hardware. Het is gewoonlijk niet mogelijk om het geheugen meer dan te verdubbelen wegens het beperkte aantal gleuven en beperkingen in de technologie. Daarom is het belangrijk te letten op de specificaties van het geheugen, inclusief het mogelijke maximum.

Het geheugen dient om programma’s op te slaan die worden uitgevoerd op de computer. Als onvoldoende geheugen beschikbaar is gebruikt de computer de harde schijf als geheugen. Dit vertraagt de computer aanzienlijk, omdat de harde schijf veel langzamer werkt dan het fysiek geheugen. Het is daarom belangrijk in de eerste plaats een systeem te kiezen met voldoende geheugen.

Harde schijf

Veel eigenaren van laptops klagen dat de harde schijf niet groot genoeg is. Met de hedendaagse datagroei is het heel gemakkelijk om alle beschikbare ruimte op de harde schijf op te gebruiken. Bovendien is het soms moeilijk om voor een notebook een grotere harde schijf te kopen en te installeren. Het is daarom beter om een systeem te kopen dat bij aanschaf een harde schijf heeft met voldoende capaciteit.

De snelheid van de harde schijf is eveneens belangrijk voor de prestatie van het systeem. Veel systemen draaien slechts op 4200 tpm om kosten en stroom te besparen. Er zijn echter ook notebooks verkrijgbaar met een snellere harde schijf voor een betere prestatie. Het verdient daarom aanbeveling om de specificaties van de harde schijf te controleren alvorens over te gaan tot aanschaf.

Gewicht

Een andere belangrijke overweging voor laptops is het gewicht. Een laptop die 4 kg weegt voelt heel anders aan dan een laptop die maar 2 kg weegt. Hoewel 2 kg geen groot verschil lijkt, is dit verschil goed merkbaar als het systeem dagelijks wordt meegenomen in de trein, de bus of het vliegtuig.

Grotere notebooks zijn meestal zwaarder dan kleinere notebooks. Veel fabrikanten proberen om grote notebooks veel lichter te maken dan voorheen. Zo kunnen grotere computers worden meegenomen zonder dat ze ook meer wegen. Uiteraard zijn deze systemen meestal ook duurder.