Personeelsplanning en talentmanagement zijn essentieel voor het bedrijfsresultaat

Amsterdam, Nederland – 09.08.2012 – Marktleider op het gebied van Bussiness Execution-software, SuccessFactors, een SAP-bedrijf, heeft recent onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat 83% van de medewerkers het gevoel heeft dat hun capaciteiten niet volledig worden benut en 58% van de medewerkers wil vertrekken als de werkgever hen geen ontwikkelingsmogelijkheden biedti.

Volgens het onderzoek geven medewerkers aan dat ze capaciteiten hebben die verder ontwikkeld kunnen worden, maar dat hun werkgevers zich daar mogelijk niet van bewust zijn. Als gevolg daarvan kunnen deze waardevolle capaciteiten en ervaring simpelweg vertrekken, waarschijnlijk rechtstreeks naar de concurrent. Hieruit blijkt dat organisaties prestaties kunnen verhogen en het risico op een tekort aan vaardigheden kunnen vermijden door simpelweg eens goed te kijken naar hun belangrijkste asset: hun mensen.

Nu het tekort aan essentiële capaciteiten groeit, worden er veel vragen gesteld over het personeelsbestand: Wat ontbreekt er wat later zou kunnen leiden tot een slechter bedrijfsresultaat? Aan welke talenten is er in de toekomst een tekort? Zijn deze mensen al beschikbaar in uw huidige personeelsbestand? Zo nee, wat kost het om ze te vinden of vervangen als ze vertrekken?

Zonder geïntegreerde talent- en analysesystemen gaat belangrijke informatie over uw personeelsbestand verloren in een stortvloed van informatie in losse systemen en worden belangrijke beslissingen over talent eigenlijk blind genomen.

Een groot aantal organisaties maakt gebruik van geïntegreerde oplossingen voor personeelsanalyse om inzicht te krijgen in de capaciteiten van het personeel en te zien waar er nu en in de toekomst tekorten zijn.  Door deze oplossingen kunnen organisaties weloverwogen beslissingen nemen op het gebied van talentmanagement.

SuccessFactors biedt een benchmarkingtest aan waarmee organisaties kunnen zien waar zij staan in vergelijking met andere bedrijven op het gebied van capaciteiten en prestaties. U ontvangt direct tips over verbeterpunten en hoort waar u hulp kunt krijgen bij het ontwikkelen van een effectieve talentmanagementstrategie.

i De SuccessFactors Employee Perspectives Snapshot 2012’ – Uitgevoerd door Vanson Bourne

Bezoek http://www.successfactors-skilledworkforce.com/nl/benchmarking.php om de benchmarkingtest te doen.

Bezoek daarnaast voor meer informatie over SuccessFactors’ bedrijfssoftware de website http://www.successfactors.nl.