Thomas Cook utvecklar sin kundtjänst med Advania och Interactive Intelligence

Thomas Cook Northern Europe, med varumärken som Ving, Spies, Tjäreborg och Globetrotter, utvecklar sin kundtjänst genom att satsa på en ny kontaktcenter lösning från Advania, baserad på Interactive Intelligences plattform. Satsningen omfattar 200 agenter i Norden och den började rullas ut i Sverige i maj i år. Målet är att skapa det bästa mötet för alla kunder som kontaktar koncernens olika researrangörer. Den nya lösningen ska vara fullt implementerad innan årsskiftet i hela Norden.

– Vår nuvarande lösning har inneburit att våra reserådgivare fått hålla ordning på olika gränssnitt för olika media, som chatt, mejl och telefoni. Med den nya lösningen får reserådgivarna en allt-i-ett-lösning med ett gemensamt gränssnitt för alla media, vilket förenklar för rådgivarna samtidigt som kunderna får snabbare service och en bättre upplevelse, säger Tommy Jakobsson, it-strateg på Thomas Cook Northern Europe.

Thomas Cooks verksamhet består i huvudsak av charterverksamhet och till en mindre del av reguljärflyg. Merparten av kunderna bokar sina resor direkt via de olika resebolagens webbplatser, men inför en bokning önskar många få kontakt med en kunnig rådgivare som kan svara på frågor, komma med tips och erbjuda alternativ.

– Vid sidan om upphandlingen talade vi även med Gartner kring vilken allt-i-ett-lösning vi borde välja utifrån våra förutsättningar, och de rekommenderade då Interactive Intelligence CIC plattform som det bästa alternativet för vår organisation. CIC är ett öppet standardbaserat system och därmed kan vi bland annat koppla ihop kontaktcenterlösningen med vårt befintliga CRM-system, vilket ger kunderna bättre service över tid och inte bara vid försäljningstillfället, säger Tommy Jakobsson.

Interactive Intelligence lösning CIC (Customer Interaction Center) har implementerats av partnern Advania med start i Sverige under maj i år. Systemet har körts under sommaren och i höst sker installation av kundtjänsterna i Norge, Finland och Danmark. Hela lösningen ska vara på plats innan årsskiftet.

Om Thomas Cook
Ving ingår tillsammans med Globetrotter i Ving Sverige AB som i sin tur ingår i den nordiska resekoncernen Thomas Cook Northern Europe. Thomas Cook Northern Europe säljer resor från Sverige, Danmark, Norge och Finland. I gruppen ingår researrangörerna Ving, Globetrotter, Spies, Tjäreborg, flygbolaget Thomas Cook Airlines Scandinavia samt hotellbolaget Resort & Hotels där de egna hotellkedjorna Sunwing Resort och Sunprime Resort ingår. Gruppen säljer runt 1 500 000 resor årligen i de nordiska länderna. Thomas Cook Group plc är noterad på London-börsen och har cirka 19 miljoner resenärer årligen. För mer information: www.thomascook.se

Om Interactive Intelligence
Börsnoterade Interactive Intelligence (Nasdaq: ININ) är en global leverantör av lösningar för affärskommunikation till kontakt- och callcenters, Unified Communication och automatiserade affärsprocesser (BPA). Lösningarna kan levereras som molntjänst eller kundplacerad installation. Företaget grundades 1994 och har över 4 500 kunder världen över. Företaget placerades 2012 i ledarkvadranten av Gartners Magic Quadrant inom sektorn ”Contact Center Infrastructure”. Interactive Intelligence har över 1 000 anställda och med huvudkontor i Indianapolis, USA.

Mer information: www.inin.com/se

Kontakt

Daniel Eisenberg | Nordenchef Interactive Intelligence | 0730 672020 | daniel.eisenberg@inin.com

Tommy Jakobsson| It-strateg Thomas Cook Northern Europe| 0709-513462 | Thommy.Jakobsson@thomascook.se

Mikael Noaksson | VD Advania | 08 546 70 143 | mikael.noaksson@advania.se

www.advania.se