Stimulerend speelgoed heeft een positief effect voor kinderen op latere leeftijd

Het stimuleren van een kinderbrein door middel van speelgoed is nuttig bewezen voor vaardigheden op latere leeftijden.

Instinctief worden ouders aangetrokken tot educatief speelgoed. De meeste ouders willen erg graag dat hun kinderen overal van leren. Zij zien speelgoed met een educatief doel als een goed middel om dit te bereiken. Het is immers zo dat kinderen van spelen houden, het zit in hun natuur. Ouders hoeven niet te zeuren om hun kinderen aan het spelen te krijgen, maar kinderen hebben dan wel aanmoediging nodig om te gaan zitten en leren. Stimulatie via spelen is inderdaad een goede manier om kinderen nieuwe vaardigheden aan te leren.

Echter, veel ouders, die voor hun kinderen stimulerend speelgoed kopen waar ze wat van leren, maken veel meer makkelijker dan alleen het leren voor de kinderen. Ze maken het ook makkelijker om op latere leeftijd te leren.

Dr martha J Farah, phd, heeft recentelijk een studie afgerond waarin zij het effect onderzocht van stimulerend speelgoed op latere leeftijd. Ze is een cognitieve hersenchirurg van de universiteit Pennsylvania, dus ze specialiseert zich in het bestuderen van de vaardigheden van het brein om nieuwe informatie op te nemen.De scans van het brein van 64 kinderen, die zijn genomen over een periode van 20 jaar, zijn bestudeerd. De kinderen die vanaf 4 jaar oud toegang hadden tot speelgoed net een educatief aspect, zoals boeken of speelgoed wat dingen leert over kleuren en vormen, hadden de beste cognitieve vaardigheden als jonge volwassenen. Dit betekend dat het speelgoed dat de ouders kiezen een grote impact kan hebben op het leven van hun kinderen.

Echt speelgoed kan de kinderen ook helpen een band op te bouwen met de ouders. Een onderzoek van Wooldridge en Shapka, twee psychologen uit Vancouver, is ook interessant. Ze bekeken hoe moeder en kind met elkaar communiceren tijdens het spelen met allerlei speelgoed. Deze studie liet zien dat er meer interactie was tijdens het spelen met niet-technisch speelgoed. Er is niets mis met hightech speelgoed, maar lowtech speelgoed is ook erg belangrijk. Beide studies laten zien hoe belangrijk een variatie aan speelgoed is voor kleine kinderen.