Veiligheid van de bestuurder – vermoeidheid

Elk jaar gebeuren er duizenden verkeersongelukken in Groot Brittannië na aanleiding van vermoeidheid van de bestuurder. Er wordt gezegd dat 20% van de verkeersongevallen verweten kan worden aan deze vermoeidheid, voor fatale ongelukken is dit zelfs 25% en dat is zeer schokkend.

Als er vermoeidheid in het spel is, is de kans op een dodelijk ongeluk of een serieuze verwonding erg groot, vanwege de impact die een voertuig maakt op grote snelheden. Als mensen achter het stuur in slaap vallen is het onmogelijk om een botsing te vermijden of op tijd de snelheid te verlagen.

Als bestuurders moe zijn hebben zij en lange reactietijd, ze zijn minder waakzaam en minder oplettend en een verminderde concentratie. Daarom kan rijden met vermoeidheid dodelijk zijn. Bestuurders hebben de grootste kans op ongelukken op lange eentonige wegen, zoals de snelweg. De gevaarlijkste tijd is tussen 2 en 6 uur ´s morgens of in de middag als bestuurders een zware lunch hebben gehad, niet genoeg slaap hebben genoten, na het drinken van alcohol of het gebruik van medicijnen.

De grootste risicogroep is vrachtwagenchauffeurs, mensen die lang in een auto zitten voor hun bedrijf en dienstwerkers. Daarbij komt dat jongere mannen vaker in een situatie komen waarbij alcohol is genuttigd, er niet genoeg is geslapen of dat men is uitgegaan.Veel professionele chauffeurs hebben een verhoogd niveau van vermoeidheid en zijn bij een groot aantal ongelukken betrokken die vermoeidheid-gerelateerd zijn.

Paul Beresford runt defensive Driver Training. DDT biedt trainingen om weggebruikers en bestuurders veilig te houden. DDT traint personeel en professionele chauffeurs om de kosten laag te houden. Hij zegt:

–          Zorg dat je fit bent als je gaat rijden. Begin een reis niet vermoeid. Zorg voor een goede nachtrust voordat een lange reis begint.

–          Vermijd lange trips tussen middennacht en 6 uur ´s morgens, want dan is de waakzaamheid op een laagtepunt.

–          Plan regelmatig pauzes tijdens een lange reis. Een minimum is 15 minuten pauze na een rit van 2 uur.

–          Als vermoeidheid optreedt, stop dan op een veilige plaats. Stop dus niet op een vluchtstrook.

–          De meest effectieve maatregelen tegen vermoeidheid zijn een kort dutje van 15 minuten of het drinken van cafeïne houdende drank.

DDT heeft meer dan 23 jaar ervaring in het trainen van chauffeurs en het omgaan met vermoeidheid.