Tidslinjen for en banebrydende sag hos den særlige anklagemyndighed Tillidsbrud i bestyrelsen

Special Prosecutor IcelandEn enestående retssag Kontoret for den særlige anklagemyndighed i Island brød nye veje i sidste måned, da det kaldte fire medlemmer af bestyrelsen for SPRON, Islands største sparekasse før bankkollapset i Island i 2008, i retten for tillidsbrud. Det er første gang, den særlige anklagemyndighed har anklaget en bestyrelse i forbindelse med påståede kriminelle aktiviteter, der skulle have ført til kollapset af finanssystemet i Island i oktober 2008.

Den særlige anklagemyndighed påstod ved byretten i Reykjavik, at bestyrelsen havde misbrugt deres beføjelser ved at godkende et lån på to milliarder islandske kroner til Exista, to uger før bankernes kollaps, set i lyset af situationen i Island på daværende tidspunkt, og at de havde brudt tilliden til de berørte parter ved at aftale lån uden garantier. Lånet havde også været meget højere end sparekassen havde råd til.

Denne banebrydende sag hos den særlige anklagemyndighed har været undervejs i et par år, og kan dateres tilbage til året 2008. Tidslinjen for sagen kan ses nedenfor:

18. september 2008 – Bestyrelsen for sparekassen SPRON samles til et møde i sparekassens hovedkvarter. Bestyrelsesformanden, Erlendur Hjaltason, forlod mødet, da bestyrelsen enstemmigt vedtog at yde et lån på to milliarder islandske kroner til selskabet Exista, som Hjaltason var administrerende direktør for. Dette var det eneste lån, som bestyrelsen godkendte for årene 2007 og 2008, og blev ydet uden garanti, kun få uger før kollapset af det islandske banksystem.

22. september 2008 – Forsikringsselskabet VIS, der ejes af Exista, låner SPRON 2 milliarder islandske kroner.

29. september 2008 – Alvorlig mangel på likvide midler fører til den islandske regerings beslutning om at nationalisere Glitnir Bank. Inden for tre uger var Islands tre største banker blevet nationaliseret, og det islandske finanstilsyn havde fået tilladelse fra parlamentet til at overtage alle finansielle institutioner.6. oktober 2008 – Islands regering vedtager kriselovgivning for at beskytte landets økonomi.

10. december – Parlamentet opretter den særlige anklagemyndighed. Formålet var at undersøge mistanken om kriminel adfærd, der førte til, i forbindelse med, eller i kølvandet på bankkrisen, uanset om disse vedrører finansielle aktiviteter, andre retssubjekter eller enkeltpersoner, og i givet fald, til at følge op på disse undersøgelser ved at rejse tiltale mod de pågældende.

Januar 2009 – Den særlige anklagemyndighed indleder undersøgelser.
2. oktober 2014 – Den særlige anklagemyndighed anklager formelt fire medlemmer fra bestyrelsen af sparekassen SPRON, for tillidsbrud.

Medlemmerne er: Margret Gudmundsdottir, administrerende direktør for Icepharma; Rannveig Rist, adm. direktør for Rio Tinto Alcan; Johann Asgeir Baldurs, bestyrelsesformand for Frumherji; og Ari Bergmann Einarsson, investor.

Margret Gudmundsdottir er adm. direktør for Icepharma, en af de førende virksomheder på markedet for sundhedspleje i Island og repræsenterer mærker som Baxter, Bayer, Lilly, Merck Serano, Mylan, Pfizer, Roche, Johnson & Johnson, CSL Behring, Biomet, Coloplast, Hill-Rom, Hospira, Smith & Nephew og Nike, for at nævne nogle af dem. Hun er også bestyrelsesformand for N1, Islands største brændstofselskab. Gudmundsdottir arbejdede for den største konkurrent af N1, Shell, i 10 år. Hun var også direktør for Q8 i Danmark og sad i bestyrelsen for arbejdsgivernes organisation inden hun kom til Icepharma.

Rannveig Rist er adm. direktør for Rio Tinto Alcan på Island. Hun har siddet i bestyrelsen for HB Grandi, Foreningen af islandske arbejdsgivere, Iceland Drilling og Skipti. Hun har også arbejdet for Promens og været direktør for Islands handelskammer. Rist er også lektor på Islands universitet.
Johann Asgeir Baldurs er bestyrelsesformand hos Frumherji, Islands førende virksomhed inden for inspektion, afprøvning og retslig metrologi. Tidligere var han administrerende direktør for VIS, Islands største forsikringsselskab, og medlem af bestyrelsen for IGI Group, finansieringsselskabet Lysing og bestyrelsesformand for Viking Redningstjeneste A/S i Norge.

Ari Bergmann Einarsson, investor, var filialdirektør for sparekassen SPRON og arbejder nu som uafhængig investor.

Retssagen kører i byretten i Reykjavik.

Icenews New Release – Current affairs Iceland
http://www.icenews.is